Saç Dökülmesi

Saç dökülmesi, saçların zayıflamasına ve saç köklerinde ortaya çıkabilecek muhtemel problemlere bağlı olarak gelişebilen bir durumdur. Genel olarak ciddi problemlere yol açmamakla birlikte, kişinin estetik açıdan görünümünü etkilemektedir.

Sağlıklı bir insanda günlük saç dökülmesi yaklaşık 200 teldir. Bu rakama ulaşan dökülmeler normaldir ancak 200 telden fazla dökülen saçlar genellikle kronik saç dökülmelerinin habercisidir. Saçlarda seyrelme ve zayıflık da diğer belirtilerdir.

Saç dökülmesine neden olan en büyük faktör genetik yatkınlık olarak ifade edilebilir.  Ayrıca stres, düzensiz beslenme, hipotiroidi,  demir, B12  ve D vitamini eksikliği de saç dökülmelerine neden olan faktörler arasında sayılabilmektedir.

Saç dökülme riskini artıran birçok faktör bulunmaktadır. Bunlardan ilki genetik kalıtımdır. Diğer risk faktörleri  hipotiroidi,  demir, B12  ve D vitamini eksikliği ve psikolojik etkenlerdir. Ayrıca çeşitli çevresel faktörler de saç dökülmelerini tetiklemektedir.

Saç dökülmesi, stresten kaynaklanabilir ve bu saç dökülmeleri sonucunda da stres seviyesi artabilmektedir. Sonuç olarak hastalık bir kısır döngüye girebilmektedir. Ayrıca saç dökülmesi sonucu oluşan fiziksel görünüm de kişilerde psikolojik sorunlara yol açabilmektedir.

Doktor randevusu öncesinde kullanılan saç bakım ürünleri ve şikayetlere neden olabilecek diğer faktörler ile ilgili bilgilerin not edilip doktor ile paylaşılması fayda sağlayacaktır.

Saç dökülmesi teşhisi koyulurken, öncelikle günlük saç dökülme oranı bir hafta süre ile belirlenmektedir. Daha sonra saç derisinin ve saçların incelenerek çeşitli dermatolojik testlerin yapılması ile saç dökülmesi tanısı konur.

Saç dökülmesi tipine göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bazı saç dökülmeleri beslenme tarzının değiştirilmesi ve çeşitli saç bakım ürünlerinin uygulanması ile tedavi edilebilmektedir. Ancak ilaçla veya saç bakım ürünleri ile tedavisi mümkün olmayan saç dökülmeleri için ise saç ektirme yöntemi tercih edilebilmektedir.

Saç dökülmelerinin önlenmesi ve azaltılması için mutlaka stresten uzak durulmalıdır. Ayrıca düzenli beslenilmeli, saçların ve saç diplerinin bakımları aksatılmadan özenle gerçekleştirilmelidir

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm.Dr.Gülden KÖKÜMER
(Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Deri ve Zührevi Hastalıklar

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!